Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

146 lägenheter tas bort från fastighetsförsäljningen

Kommunfullmäktiges beslut i mars 2016 innebär att Växjöbostäders begäran om att få sälja 2069 hyresrätter beviljades under förutsättning att bostäderna kvarstod i sin upplåtelseform som hyresrätt.

Då en fastighetsägare har rätt att sälja fastigheten vidare efter tillträde kan vi inte garantera att de sålda bostäderna skulle kvarstå i sin upplåtelseform som hyresrätt efter försäljning. Därför beslutade kommunfullmäktige att ett vite skulle utgå om den nya fastighetsägaren valde att ombilda hyresrätterna till bostadsrätt. Vite har satts för att förhindra att privat fastighetsägare ombildar och istället fortsätter vara förvaltare av fastigheterna långsiktigt.

Att sälja en del av de 2069 bostäderna till olika bostadsrättsföreningar är inte förenligt med det beslut som togs i kommunfullmäktige i mars. Beslutet innebär att bostäderna skall säljas till en part som har för avsikt att äga och förvalta bostäderna som hyresrätt.

Om en försäljning av bostäderna till bostadsrättsförening skall bli aktuell måste Växjöbostäders och VKABs styrelser godkänna detta och ett nytt beslut måste tas i kommunfullmäktige.

Fyra bostadsrättsföreningar (Brf Styrbjörn, Brf Segerstaden, Brf Romerska Sparven, Brf Gärdet) har registrerat sina ansökningar hos Lantmäteriets Inskrivningsmyndighet, att de vill köpa sina lägenheter. Dessa lägenheter tas bort från försäljningen som hyresrätter och kommer att behandlas enligt ombildningsrutinen. Totalt rör det sig om 146 lägenheter.

Läs mer om detta här

Automat:ee