Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Krafttag mot otillåten andrahandsuthyrning i Växjö

Problemen med svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning är ett växande problem på bostadsmarknaden över hela Sverige. Växjöbostäder har beslutat att öka fokus kring problematiken i denna viktiga fråga i Växjö.

- Som kommunägt bostadsbolag har vi ett stort samhällsansvar, som bl. a innebär att vi ska bedriva en ansvarsfull uthyrning av bostäder. Problemen med svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning växer på bostadsmarknaden över hela Sverige, säger Per Schöldberg, kommunalråd i Växjö och ordförande i Växjöbostäders styrelse.

- Växjöbostäders styrelse har tillsammans med VD Maria Säterdal beslutat att öka fokus kring otillåten andrahandsuthyrning, fortsätter Per Schöldberg.

- Den växande problematiken med den svarta bostadsmarknaden korrumperar bostadsmarknaden och undergräver tilliten till kösystemen. Så ska vi naturligtvis inte ha det, säger VD Maria Säterdal.

- Vi inrättar därför en ny tjänst på Växjöbostäder för att utreda och leda arbetet med att förebygga och avbryta otillåten andrahandsuthyrning, fortsätter Maria Säterdal.

Den svarta bostadsmarknadens aktörer är både organiserade kriminella och enskilda som ser ett tillfälle att tjäna en extra slant.

Bransch- och intresseorganisationen SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) har med hjälp av en referensgrupp bestående av tolv medlemsföretag tagit fram en ny vägledning som stöd vid översyn kring ansvarsfull uthyrning.Bedömningar som SABO gör är att cirka 10 procent av de kommunala bestånden hanteras inom den svarta bostadsmarknaden och att andelen stiger. Även en nyligen publicerad rapport från Boverket visar på samma utveckling.

– Vi vet ju om detta och vi behöver därför hitta verktyg som förhindrar den otillåtna andrahandsuthyrningen, som i många fall slår extra hårt mot marginaliserade grupper, säger Per Schöldberg
 

Automat:ee