Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Stor framgång för Växjöbostäders koncept Twogether och Threegether på kvarteret Forskaren

Nya studier om hur studenter vill bo visar en tydlig trend att man söker kollektivt boende. Men det är inte den klassiska studentkorridoren som lockar, utan större lägenheter där två, tre studenter delar på ytan.

– Den här trenden blev väldigt tydlig även i Växjö när vi under sommaren presenterade de nybyggda studentbostäderna i kvarteret Forskaren. Allt är uthyrt till inflyttningen idag den 1 september, säger Maria Säterdal, VD på Växjöbostäder.

 – Vi fick utstå en del kritik och många höjde på ögonbrynen när hyrorna blev kända tidigare i år. Men nu känns det väldigt skönt att få ett kvitto på att vi tänkt rätt för denna målgrupp, säger Per Schöldberg, ordförande för Växjöbostäders styrelse.

- När vi byggde om kontorshuset till studentbostäder öppnades nya möjligheter för studenter att t ex dela en etta, säger Catharina Winberg, ordförande för VKABs styrelse.

Det var i juni som branschorganisationen Studentbostadsföretagen publicerade sin studie där 2 035 studenter svarade på frågor kring hur de vill bo. Mer än var tredje student svarade att de vill bo kollektivt i större lägenheter och dela med andra.
Studien visar att studenterna vill kunna umgås med vänner, laga mat och studera – i sin bostad. Framförallt är det den sociala aspekten som lockar. Och för att uppnå det är många intresserade av att dela delar av sin bostad med 2-3 andra studenter.

- Kanske 8 185 kr/månad låter mycket i hyra för en etta på 45 kvm. Men när två studenter bor tillsammans och delar på hyran så blir det ca 4000 kr/månad per student under 10 månader. Två månader om året är hyresfria, berättar VD Maria Säterdal.

För att detta moderna studentboendet skulle bli tydligt lanserade Växjöbostäder konceptet ”Twogether och Threegether”.

- Att bo ”twogether”, och i vissa fall ”threegether”, är både socialt och ekonomiskt fördelaktigt. Detta ville vi framhålla i vår kampanj, säger VD Maria Säterdal.

Studentbostadsföretagen kommenterade studien på följande vis när den presenterades:
- Att så många efterfrågar ett kollektivt boende är lite förvånande. Det har länge funnits en uppfattning i branschen att det kollektiva boendet är oattraktivt, men studien visar att efterfrågan har förändrats snarare än helt försvunnit.

Från Växjöbostäders sida välkomnar vi denna förändringen.
– När allt fler studenter kan tänka sig att dela kök, matplats, vardagsrum och balkong/uteplats med andra studenter öppnas nya, spännande möjligheter för framtidens studentbostäder. Det känns mycket inspirerande att få vara en del av denna utveckling, avslutar VD Maria Säterdal.

 

Läs mer om studentbostäderna på kvarteret Forskaren här
 

Automat:ee