Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Växjöbostäder och Växjö kommun satsar på en sinnrik trädgård på Hagalunds vårdboende

Idag den 11 augusti kl. 13.30 invigs en sinnrik trädgård på Hagalunds vårdboende, Pomonavägen 4, Hovshaga. Resultatet är ett samarbete mellan Växjö kommun och Växjöbostäder.

Vad är en sinnrik trädgård?
Madeleine Brixner som är projektledare från Växjöbostäder berättar:
– Vi har byggt en trädgård på Hagalunds vårdboende där alla sinnen hos de boende stimuleras; hörsel, syn, lukt, känsel och smak. Här finns växter med olika strukturer, former och färger, dofter av olika slag och vatten som porlar. Det kommer även att finnas ett par rehabiliteringsredskap så att de boende kan träna utomhus.

– När sinnena stimuleras ger det associationer och minnen som vi hoppas bidrar till att känslor och tankar väcks. Trädgården är en plats för möten mellan de boende, anhöriga och personal. Den som inte har möjlighet att ta sig ut i naturen hittar här en plats för rekreation och vila, berättar Omsorgschefen Anneli Loberg.

Madeleine Brixner fortsätter:
– Vi har skapa en trivsam miljö med hjälp av landskapsarkitekten Eva Sundin. Vi har byggt upp en yta som omringas av staket där det yttre staketet omringar ytan där boende och besökande kan gå en runda och titta på blommor, buskar och på hösten plocka äpplen. Här finns soffor utplacerade för att skapa naturliga viloplatser. Den inre ytan är för de boende som är dementa, här porlar vatten. De nyskapade rabatterna skapar färger och dofter.

 

Växter för alla årstider

I trädgården finns nu på sommaren schersmin, rosor och lavendel, klematis och kaprifol. Under hösten blommar aster. Det finns äpplen och snöbärssorten amethyst med sina intensivt lilarosa bär, som kan sitta kvar långt in på vintern. Bambu och järnek är gröna även på vintern. På våren blommar påskliljorna och tulpanerna, rabarber skjuter upp sina knubbiga knoppar ur marken, och sedan blommar syrenerna.
 
Vilka har varit involverade i projektet?
– Landskapsarkitekten Eva Sundin har ritat och lagt upp växtvalet. Växjöbostäder har skapat trädgården. Personalen på Hagalund har gett sina synpunkter och önskemål, säger Omsorgschefen Anneli Loberg.Mer information om Hagalund
http://www.vaxjobostader.se/kvarter/hagalund

Automat:ee