Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

11 maj, 2018 | Nyheter |

Växjöbostäders vision om bostäder i kommunhuset

I februari blev det officiellt att Växjöbostäder avser köpa det nuvarande kommunhuset av Vöfab och nu startar planeringen. Vision är stor och Växjöbostäder ser möjligheter för ca. 250 bostäder för olika grupper som ska samlas i ett och samma centrala kvarter.

Parallellt med att Växjöbostäder och Vöfab förbereder sig för att teckna köpeavtalet för kv Ansgarius, dvs. nuvarande kommunhuset, så planerar Växjöbostäder för de många möjligheter som finns med fastigheten. Bostadsbolaget ser stor potential i området där 250 lägenheter i olika upplåtelseformer blandas och människor möts på den gröna innergården:

- Vi är glada över att ha möjlighet att skapa ett centralt kvarter för ca. 400 nya och gamla Växjöbor. Något för alla som vill bo centralt. Det är utan tvekan ett spännande projekt med stora möjligheter! säger Anders Bengtsson (C), styrelseordförande Växjöbostäder.

Som planen ser ut kan det nya kvarteret bestå av allt från hyresrätter till ägarlägenheter. Målsättningen är att skapa boende för unga och familjer samt trygghetsboende.

- Vi tror på ett centralt kvarter med stor mångfald. Det skapar liv och rörelse dygnet runt, alla dagar i veckan samtidigt som det stärker centrumhandeln. Tänk bara att det tillkommer drygt 400 personer som bor precis mitt i staden, fortsätter Anders Bengtsson.

Förslagen och önskemålen från medborgare och politiker har inte väntat på sig och vi har kunnat läsa flera artiklar och insändare i Smålandsposten om vad man vill med kommunhuset.

- Det är uppenbart att det finns stor efterfrågan på centrala bostäder i Växjö och här har vi  möjlighet att bygga något helt unikt, berättar Carina Herbertsson, projektchef på Växjöbostäder.

Carina ser stora möjligheter med den nuvarande och nybyggda entrén till kommunhuset, hon fortsätter:

- Tänk dig ett kvarter med unga, gamla och mycket rörelse där nuvarande entrén fungerar som en mötesplats för både allmänhet och boende. Kanske samsas ett fik med extra service för de boende.

Samtidigt som Växjöbostäder planerar för framtiden inser man utmaningen med att ta över en fastighet som idag är så starkt förknippat med kommunens verksamhet.

- En stor utmaning framöver är att få omgivningen att se ett bostadskvarter, istället för ett kommunhus. Vi som har vant oss vid tanken ser istället ett bostadskvarter som samlar människor i olika skeden av livet och skapar ännu mer rörelse och liv i centrala Växjö, säger Anders Bengtsson.

Planen är att Växjöbostäder tar över fastigheten redan i oktober 2018 och att arbetet påbörjas så snart det nya stations- och kommunhuset står färdigt i början av 2021.

  • Google+
Automat:ee