Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Så sätts hyrorna på kvarteret Docenten

Den 25 januari släppte vi 248 nya studentbostäder på Boplats Växjö. Vi är glada och stolta över Docenten, som är ett välkommet tillskott i studentbostadsbristen. Linnéuniversitetet tillväxt sätter press på alla fastighetsägare i staden – vi behöver bygga studentbostäder. Ännu fler än de 248 som släpptes häromdagen.

Vi har dock en utmaning. Mitt i glädjeyran över att äntligen fått presentera det vi arbetat med så länge, lämnas vi med en lite bitter eftersmak. Fokus är inte på det stora tillskottet av bostäder – fokus är istället på hyrorna och vi kan förstå reaktionerna.

Växjöbostäder har flera uppdrag där de tydligaste i ägardirektivet är att vara affärsmässiga och hållbara samt att verka för att det finns ett pris- och kvalitetsvarierat utbud av attraktiva bostäder i hyresform. Utöver det ska vi bygga mycket. Att bygga mycket i dagens byggmarknad är inte helt okomplicerat. Effekten av tillgång och efterfrågan gör att priserna blir höga och kalkylerna tuffa.

Det är dyrare per kvadratmeter att bygga små lägenheter. Dyrare utrymmen, så som kök och badrum, ska fördelas på en mindre yta och samma installationer för t.ex. el, ventilation och fiber ska dras fram till varje lägenhet, oavsett storlek.

När vi initierar ett byggprojekt så måste vi presentera en investeringskalkyl. För att få ett OK på att bygga måste dock kalkylen gå ihop. Det vill säga, varje fastighet måste bära sina egna kostnader annars blir det ingen byggstart. Alla våra projekt ska vara socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbara. Det är Docenten.

Så, för att vi skulle kunna bygga dessa 248 nya studentbostäder så behövde vi bevisa att kalkylen skulle gå ihop. Nytt kostar mer än begagnat, vi önskar också att det inte var så.

Maria Säterdal
VD

 

Automat:ee